Login Form

czwartek, 17 styczeń 2013 00:00

Drugie spotkanie AHN

Napisane przez Urszula Szymańska-Kujawa

24 grudnia o 14.00 w Zespole Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akademii Historii Najnowszej. Zajęcia rozpoczęły się zwiedzeniem wystawy „Cztery Tygodnie Września”. Po wystawie oprowadzała nas Pani Agata Ozga-Myc – nauczycielka historii w ZSE a zarazem opiekunka uczniów, którzy z rówieśnikami z Bielefeldu w Niemczech realizowali projekt. Efektem tego projektu jest właśnie wystawa „Cztery Tygodnie Września”, która powstała ze zdjęć zrobionych przez żołnierza Wermachtu stacjonującego w Rzeszowie w czasie II wojny światowej. Z jego pasji do fotografowania pozostały unikatowe zdjęcia miejsc już nieistniejących. Odnalezione w postaci albumu zdjęcia zostały przekazane do archiwum w Rzeszowie. W tematykę wojenną wpisał się wykład dr. Ryszarda Ziobronia z IPN, na temat postaci Wacława Kopisto z wykorzystaniem teki edukacyjnej IPN „W służbie Ojczyzny. Sylwetka majora Wacława Kopisto (1911–1993)”. Ostatnią częścią spotkania były warsztaty poprowadzone przez Janusza Kujawę z RSPH „ŚLAD” wspomaganego przez członków Stowarzyszenia (Jan Flisak). Całość prowadziła Urszula Szymańska-Kujawa z PCEN przy współudziale pracowników IPN: Jakuba Izdebskiego i Zenona Fajgera. Spotkanie było ciekawe, poruszało ważną tematykę regionalną, przypomniało biografie wielu osób regionu, które wykazały wspaniałą postawę w trudnych czasach wojny.